مقدمه: برای کشف اشیای زیر خاک در حال حاضر دو تکنولوژی اصلی داریم.

1. دستگاه فلزیاب پالسی
این دستگاه دارای یک لوپ دایره شکل است. در ایران به نام نقطه زن بیشتر شناخته می شوند. کارکرد ساده ای دارند. اگر زیر لوپ شی فلزی قرار گیرد. دستگاه هشدار صوتی می دهد. برای آموزش بیشتر این مدل دستگاه کلیک کنید.
آموزش دستگاه نقطه زن آموزش دستگاه شعاع زن
2. اسکنر(دستگاه تصویری)
این دستگاه ها هاله مغناطیسی زمین را برای کاربر آشکار می کند. می دانیم خاک دارای خطوط میدان مغناطیسی است. اگر شیعی فلزی داخل زمین باشد، بعد از مدتی باعث تغییرات میدان مغناطیسی طبیعی زمین خواهد شد. این دستگاه ها شکست های مغناطیسی را برای کابر آشکار می کند.
⊕ داخل لوله ی اسکنر چیست؟

سنسور مگنومتر داخل لوله قرار دارد. این سنسور ها به علت استفاده از آلیاژ کم یاب داخل هسته شان، قیمت بسیار بالایی دارند.
توسط این قطعه مغناطیس زمین آشکار می شود. هرچه این قطعه حساسیت بیشتری داشته باشد. دستگاه اسکنر گران قیمتر خواهد بود. این سنسورها معمولا 20 میکرو تسلا تا 200 میکرو تسلا را می تواند اندازه گیری کند.
متاسفانه به علت قیمت بسیار بالا این سنسورها نمونه های کپی فراوانی وارد بازار شده که کارایی ندارند.
دستگاه evi و own از سنسورهای خاص استفاده می شود. به خاطر همین 4 برابر قدرت اندازه گیری بیشتری نسبت به دستگاه های مشابه را دارد.
برخی از شرکت های سازنده سنسور مگنومتر مانند استیفن مایر آلمان، OKM، علاالدین و ... هستند






⊕ چند مدل فلزیاب تصویری داریم؟
قبل از شروع باید بدانیم چند مدل فلزیاب تصویری داریم و با هم چه تفاوت هایی دارد. بسته به طریقه ی در دست گرفتن لوله ی سنسور سه روش اصلی داریم.


روش اول اسکنر :
در این روش لوله ی اسکنر به صورت عمودی در دست قرار می گیرید. و ما زمین را از نظر مغناطیس برسی می کنیم. حال اگر بخواهیم تصویر سه بعدی زمین را بدست بیاوریم به این صورت که ما زمین را به صورت شطرنجی در نظر می گیریم. دستگاه معمولا با هر قدم یک بوق می زند. توجه داشته باشید طریقی قدم برداشتن در زمین هم دو حالت دارد. پارالل (موازی)و حالت دوم زیک زاک (رفت و برگشت)، که تفاوت این دو در تصوری زیر مشخص است

در روش موازی باید وقتی به انتهای زمین رسیدیم دستگاه را متوقف کنیم و بعد به ابتدای زمین بیایم و کید استار را فشار دهیم.
در روش اسکن زیگزاگ به انتهای زمین که رسیدم لاین بعدی را از انتها به ابتدای زمین می آییم.
هر کدام از این روش ها معایب و مزایایی دارد. همچنین بسته به زمین و عمق تقریبی باید اپراتور یک روش را انتخاب کند. این موارد در آموزش تخصصی کار با دستگاه های اسکنر مفصل توضیح داده شده.
نکته: بعضی از دستگاه های تصویری روش موازی را ساپورت نمی کنند، قبل از خرید از فروشنده بپرسید. در دستگاه evi از هر دو روش می توان استفاده کرد.

بعد از اتمام اسکن زمین، در نرم افزار ویژالایز تصویری سه بعدی با رنگ های مختلف میدهد. که رنگ و شکل تفسیر های گوناکونی دارد. اگر تظیمات برنامه دستکاری نشده باشد. رنگ آبی در تصویر دریافتی به معنی وجود اتاقک است و رنگ قرمز به معنی وجود فلز یا رگه های فلز می باشد. تصویر بالا را با دقت برسی کنید متوجه می شوید.

محیط نرم افزار ویژال لایز
در نرم افزار سه قسمت مجزا وجود دارد و در مرکز تصویر سه بعدی از مغناطیس زمین را مشاهده می کنید.

تصویر سه بعدی از زمین
⊕ روش دوم دستگاه تصویری لایو LIVE

تصویر بالا یک لایو 8 سنسوره می باشد. یعنی به تعداد هشت سنسور شبیه تصویر داخل لوله قرار گرفته است. در صورتی که 4 سنسور در لوله باشد می گویم دستگاه لایو 4 سنسوره دارد. دستگاه های ارزان قیمت از لایو 4 سنسوره استفاده می کند. اما دستگاه EVI مدل 60 لایو 8 سنسوره را ساپورت می کند. هرچی تعداد سنسور ها بیشتر شود. تصویر لایوی که از زمین می گیریم، با کیفت تر می شود. دستگاه OWN مدل O8 لایو 24 سنسور است. یعنی تصویر با جزئیات بسیار بیشتر از دیگر دستگاه ها می تواند به ما بدهد.

تصویر لایو 8 سنسوره زمین، رنگ سبز خاک دست نخورده و تغییرات رنگ نشان دهنده ی کابل زیر زمینی برق است.
⊕ روش لایو صدا (live sound) چیست؟
بعضی مواقع ما دستگاه اسکنر داریم، اما نمی خواهیم زمین را کامل اسکن کنیم. فقط می خواهیم تغییرات شدید مغناطیس را برسی کنیم. در این مواقع ما نیاز به آپشنی در دستگاه تصویری داریم به نام live sound. در این حالت دستگاه به ما صدا متناسب با مغناطیس زمین می دهد و دستگاه تصویری ما کارکردی شبیه دستگاه نقطه زن پیدا خواهد کرد. علاوه بر این بعضی از دستگاه ها طیف رنگی زمین را هم بدون نرم افزار ویژال لایز به ما نشان می دهند. دستگاه evi و دستگاه own از محدود دستگاه های هستند که این قابلیت را پشتیبانی می کنند. این دستگاه ها به صورت استاندارد و بسیار حساس تغییرات مغناطیسی زمین را به ما نشان می دهند.


⊕ روش اسکنر دستی چیست؟
برای اینکه دستگاه های فلزیاب تصویری بتوانند تصویری زمین را به ما نشان دهند. نیاز به لوله ی اسکنر دارند. اما بعضی مواقع ما نمی خواهیم از لوله ی سنسور استفاده کنیم. یا نمی توانیم استفاده کنیم. مثلا داخل یک نیزار(علفزار) یا یک فضای بسته یا غار نیم متری در نیم متر می خواهیم در بدنه ی غار دنبال چیزی باشیم. در این فضا نه دستگاه اسکنر می توانیم استفاده کنیم نه دستگاه نقطه زن. تنها وسیله ای که قابل استفاده است، اسکنر دستی می باشد. مثلا دستگاه evi مدل 20 یا مدل 50 یک اسکنر دستی است. ما می توانیم در حالت شناسایی میدان تمام تغییرات مغناطیسی را با سنسور داخلی رصد کنیم.

⊕ جمع بندی: یک دستگاه فلزیاب تصوری یا اسکنر دستی خوب و استاندارد چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟

علاوه بر موارد بالا یک دستگاه خوب باید حتما قابلیت اتصال به لب تاب را داشته باشد. قابلیت ذخیره کردن حداقل یک زمین 300 متر در 300 متر را در حافظه داخلی خود داشته باشد. زمان قدم برداشتن قابل تنظیم باشد. اسکن حالت سویچی داشته باشد(با فشار دادن یک کلید تنها یک اسکن بردارد) سنسورهای اورجینال و اصلی در آن بکار رفته باشد.
که تمام موارد بالا را دستگاه هایی مثل EVI در خود دارند. غیر از طیف نمای نوری که کوچکترین تغییرات را بدون نیاز به کامپیوتر آشکار می کند. در این دستگاه می توانید حساسیت مغناطیس دریافتی را تغییر دهید. ویژگی های دیگر مانند کم مصرف بودن است که می توانید به راحتی 8 ساعت کار مداوم داشته باشید. در نهایت باید دستگاه ضمانت شده باشد.تمام دستگاه های فلزیاب شرکت هویدا ضمانت و پشتیبانی دوساله دارند.
در صورتی که از ما دستگاه تصویری تهیه کنید به شما آموزش تخصصی کار با دستگاه های تصویری و نرم افزارهای ارجینال و ابزار های مورد نیاز را ارائه خواهیم داد.